זו הרשימה המדהימה של אורחי פסטיבל הסטודנטים. השם השלישי העיף לי את המוח
זו הולכת להיות שנה מאוד מעניינת בזירת הפסטיבלים בארץ. כולם עומדים ומחכים לראות מה יקרה בפסטיבל ירושלים, שהיה באופן מסורתי הפסטיבל שהצליח למשוך אליו את הסרטים הבולטים ביותר של השנה, וכך גם את האורחים. האם צוות הפסטיבל החדש יצליח לשחזר את הישגיו של צוות המקימים? מה שברור, בשנים האחרונות – והשנה זה בולט במיוחד – יש לפסטיבל ירושלים תחרות עזה. אם עד כה התחרות היתה מול פסטיבל חיפה, השנה יש כבר תחרות מסעירה למדי בזירה התיעודית מול דוקאביב, ועכשיו גם פסטיבל סרטי הסטודנטים פותח מבערים וחושף רשימת אורחים שגורמים לפיו של הסינפיל המצוי לרייר כהוגן.
מי האורחים שיגיעו ב-31 במאי לפסטיבל? שימו לב:
1. האחים דארדן. באופן אישי, אני די לא סובל את סרטיהם, אבל מי סופר אותי. כי כשהאחים דארדן מגיעים לפסטיבל קאן, האחים דארדן יוצאים עם פרס מפסטיבל קאן (פעמיים זה נגמר עם דקל הזהב). ולפסטיבל סרטי הסטודנטים הם יגיעו פחות משבועיים אחרי שיינעל פסטיבל קאן, בו יוצג סרטם החדש, כך שיש סיכוי שבין היום ועד לבואם, הם שוב יהיו זוכי פסטיבל קאן. סרטם, ״יומיים ולילה״, יהיה סרט הפתיחה של פסטיבל הסטודנטים (עברנו כברת דרך ארוכה מ״הדיקטטור״, שהיה סרט הפתיחה לפני שנתיים. כיף לא יהיה בערב הזה).
2. לאוס קארקס. זו תהיה הפעם השנייה שהבמאי הכה אקסצנטרי הזה יגיע לפסטיבל הסטודנטים (בזכות חברותו עם יעל פרלוב, אחת המרצות הבכירות בחוג לקולנוע באוניברסיטת תל אביב, שמפיק את הפסטיבל). ההבדל הוא שכעת הוא מגיע שנה וקצת אחרי סרטו האחרון, ״מנועים קדושים״, שהיה אחד מסרטי השנה שלי לפני שנה. האיש גאון. ולא פחות חשובה מהביקור שלו היא העובדה שלכבוד האירוע תתקיים רטרוספקטיבה מסרטיו. ״זה אצלה בדם״ (האב הרוחני של ״פרנסס הא״) ו״הנאהבים מפריז״ על מסך גדול עשויים לשנות את חייכם, אם טרם ראיתם אותם.
3. קים ג׳י-וון. כן, זה האיש שלכבודו החלטתי ליישר קו עם כל מה שקרה סביבי בפייסבוק ולתת לפוסט הזה כותרת בסגנון ״באזפיד״ ושאר אתרי ה״לא תאמינו מה קורה בסרטון הזה!״. אבל: לא תאמינו מי בא ארצה! קים ג׳י-וון. כשמדברים על הקולנוע הקוריאני החדש מדברים על פארק צ׳ן-ווק ועל בונג ג׳ון-הו ועל קים קי-דוק. אבל קים ג׳י וון ביים ארבעה מהסרטים הכי מופלאים שיצאו מדרום קוריאה בעשר השנים האחרונות. סרטו ״A Bittersweet life״ הוא פשוט אחת החגיגות הוויזואליות המופלאות ביותר שראיתי מקוריאה. ״סיפור של שתי אחיות״, שכבר זכה לרימייק אמריקאי, גם. וכידוע, אהרון קשלס ונבות פפושדו הכריזו על קים כהשפעה העיקרית עליהם בבואם לביים את ״מי מפחד מהזאב הרע״, ובייחוד את סרטו ״I Saw the Devil״. ובל נשכח את ״הטוב, הרע והמשונה״. בקיצור, האיש הוא מגדולי הווירטואוזיים הקולנועיים של דורנו. וגם כאן, לא רק בואו מרגש, אלא הקרנת סרטיו בסינמטקים על מסך גדול (סרטים שעד כה ראיתי אך ורק בדי.וי.די). מפגש פומבי בין פפושדו/קשלס וקים חייב לקרות, ושם אנו מצפים לשמוע את קים מתנצל על ״עומד אחרון״, סרט השוורצנגר שלו, ואולי הסבר למה כשקולנוע קוריאני מגיע להוליווד הוא הופך לזבל.
4. מולי מלין סטנסגארד. עורכת סרטיו של לארס פון טרייר. היא תגיע לפסטיבל שבועות בודדים אחרי בכורת ״נימפומנית״. יהיה מעניין לשמוע ממנה סודות מחדר העריכה.
5. סבסטיאן סילבה. הבמאי הצ׳יליאני העולה – מסוג היוצרים שהייתי מצפה שפסטיבל קולנוע דרום יקפוץ עליו – שזכה לתשומת לב בזכות ״המשרתת״ (לא הסרט הקוריאני באותו שם), ובשנה שעברה הביא לפסטיבל חיפה את "מג׳יק מג׳יק״, סרטו המטורלל עם מייקל סרה, ולפסטיבל הסטודנטים הוא יגיע עם שיתוף הפעולה נוסף שלו עם סרה, ״פיית הקריסטל והקקטוס הקסום״.
6. ראדו מונטיאן. הבמאי הרומני, שסרטו ״יום שלישי אחרי החגים״, היה אחד הלהיטים של הגל הרומני החדש. גם לרומנים אין לי סבלנות.
7. אוטר יוסליאני. במאי גיורגי שעשה כמה דברים יפים בעבר (למשל, סרטו המוכר ביותר, ״סהרורים״).
רשימה מרשימה מאוד, של יוצרים צעירים מול ותיקים, ועם דגש על קולנוענים ולא על כוכבים. בקיצור, ממש מרשים.
לפי הכותרת כבר חשבתי שאתה הולך להגיד שסטיבן ספילברג יהיה אורח הפסטיבל. הוא יהיה בשבוע הבא בארץ כאורח של ביבי לכבוד יום ירושלים