21 נובמבר 2009 | 10:00 ~ 14 Comments | תגובות פייסבוק

"זומבילנד", הביקורת


אם הוא לא יגנז או יידחה ברגע האחרון, "זומבילנד" (או "ברוכים הבאים לזומבילנד") ייצא בארץ ב-3 בדצמבר. בגלל שזה מתאים לאווירת סרטי האימה של סוף השבוע – וגם כי אני רואה מצווה בלפרסם (כשאני יכול) ביקורת שלושה שבועות לפני הזמן לסרט של מפיצים שלא מוכנים שיכתבו ביקורות על סרטיהם לפני צאתם – זה מבחינתי התזמון המושלם להתעסק בסרט המשעשע הזה.


פורסם ב"פנאי פלוס", 18.11.2009


בתוך שלושה שבועות אנחנו מקבלים בארץ סרט על רוחות רפאים (“פעילות על טבעית"), ערפדים (“דמדומים 2 ”) וזומבים (“זומבילנד")? וואו, האם רוחות רפאים מגניבות השתלטו על מפיצי בארץ? הרי סרטי אימה היו עד לא מזמן מוקצים ונדמה שהמפיצים בארץ – מתוך הנחה (שגויה לדעתי) שהקהל בארץ לא אוהב סרטי אימה – ניסו להביא הנה כמה שמעט מהם. כמה חבל, לפיכך, שהפתיחות לסרטי אימה מגיעה רק כעת, וכך קורה ש"זומבילנד" – קומדיית זומבים טקסנית משעשעת למדי – נמצאת בדרכה ארצה, אבל "מת על המתים" (“Shaun of the Dead”), ככל הנראה קומדיית האימה/זומבים הכי משובחת שנעשתה, נגנזה בארץ, כשיצאה לפני חמש שנים. “זומבילנד" הוא במידה רבה מעין גרסה אמריקאית ל"מת על המתים" הכה-בריטי (ולכן גם, הכה מצחיק).


קומדיות אימה הן טוויסט מעניין ומרתק על ז'אנר סרטי האימה. בסרט אימה אם חובטים באדם עם מחבט ומרסקים את גולגלתו אנחנו צורחים מפחד. בקומדיית אימה, אותה פעילות תניב צחוק. איך זה קורה? כנראה שבצורה טבעית למדי: קומדיות אימה הן הגרסה המודרנית לסרטי הסלאפסטיק. זה הומור פיזי, אלים מאוד, אבל כזה שאנחנו לא מאמינים שהוא באמת כואב, גם אם זה למעשה הורג. ויש עניין נוסף: בקומדיה אנחנו מצפים שהכל יהיה בסדר בסוף, שהכאב והמוות יפגע רק ברעים ולא בגיבורים. ולעומת זאת, בסרט אימה אנחנו במתח ובפחד לדעת האם מישהו ממושאי ההזדהות שלנו יחיה בסוף. (לכן "מת על המתים" היה כה מבריק: הוא איתגר את הקונוונציות המקובלות, והצליח לעשות את זה בלי לגרום לקהל לצאת מהסרט מאוכזבים ונבגדים).
“זומבילנד", להבדיל, הוא יותר מערכון מאשר סרט, וככזה הוא מכיל שלושה רגעים די מוצלחים (זהירות ספוילרים קטנטנים, אבל לא על ענייני עלילה). הפתיחה, שמציגה את אמריקה אחרי פרוץ הווירוס שגרם לאנשים להפוך להמון זועם ואוכל אדם, ובתוכה הגיבור שלנו, הנעבעך המושלם, שבזכות התנהגותו האנטי-סוציאלית, הפחדנית והקומפולסיבית הצליח לשרוד. באמצע יש סצינה נפלאה – שהיא זו שתיזכר מהסרט הזה – עם ביל מוריי בתפקיד עצמו, ועם מחווה מקסימה ממש ל"מכסחי השדים" (“יש משהו שאתה מצטער עליו?", שואלת אחת הדמויות את מוריי. “אולי על 'גרפילד'”, הוא עונה). וסיקוונס אקשן מוצלח בפינאלה המתרחש כולו בלונה פארק, שגרם לי לחשוב שרובן פליישר, שזה סרטו הארוך הראשון כבמאי, הוא מעין ג'ון לנדיס צעיר. מישהו שיהיה מסקרן לראות לאן ילך מכאן.


כמו "פעילות על טבעית", גם "זומבילנד" התחיל כסרט קטן ועצמאי, כמעט שכונתי (הוא תוצרת הסצינה הקולנועית המבעבעת של אוסטין, טקסס, ממנה יצאו גם מייק ווייט – שמופיע בסרט בתפקיד קטנטן – וריצ'רד לינקלייטר), שהוקרן בפסטיבלי אימה וזכה לביקורות אוהדות וצוהלות ופרסי חביב הקהל, ונוצר זמזום מעריצים, שבסופו של דבר הפך את הסרט להצלחה הרבה יותר גדולה ממה שמפיקיו ומפיציו ציפו לו (סרטי אימה סטנדרטיים מכניסים כ-30 מיליון דולר. “זומבילנד" הכניס באמריקה 70 מיליון דולר). זה מתחיל להיראות כמו דפוס שחוזר על עצמו השנה, עם "מחוז 9”, “פעילות על טבעית" ו"זומבילנד": סרטים שהאולפנים לא הפיקו, רק קנו להפצה, תיכננו להפיץ בקטן, אבל בעקבות הקרנות בפסטיבלים ותגובות נלהבות – ויצירת באז עצום באינטרנט מצד המעריצים עצמם – הסרטים האלה הצליחו הרבה מעבר למה שציפו מהם.



ואם דיברתי על חוויית לונה-פארק ובית שדים בעת הצפיה ב"פעילות על טבעית", באה סצינת הלונה פארק ב"זומבילנד" ומחצינה באופן מודע, שנון ואירוני את התחושות שעולות ממילא כשצופים בסרטי אימה: שיש משהו לונה-פארקי בחוויית הצפייה בסרטים האלה, בתחושות האלה של עצירת הנשימה, ואז שאיפת האוויר ברגעי הפורקן אחרי המתח. וממילא בסרטי אימה – גם אלה נטולי חוש ההומור (נגיד, סרטי "המסור") – יש משהו שמזכיר את המנגנון של הקומדיה, שבו התגובה האינסטינקטיבית שלנו כדי להתגונן מפני פחד, שאנחנו יודעים שהוא לא אמיתי, הוא באמצעות צחוק. צחוק של לחץ. “זומבילנד", שמכוון בעיקר לצחוק וכמעט אין בו מתח או אימה, חושף יפה – בין אם בסצינת "מכסחי השדים" (קלאסיקה של קומדיית אימים) או בסצינת הלונה פארק – את המנגנון הפיזי הזה שמערבב בין צחוקים וצרחות.


Categories: ביקורת

14 Responses to “"זומבילנד", הביקורת”

  1. trischi 21 נובמבר 2009 at 10:35 Permalink

    איזה כיף לקרוא ביקורת כזאת- בנזוגי ואני מחכים לסרט כבר שבועות, היינו הולכים לראות אותו בכל מקרה אבל טוב לדעת שלא נתאכזב 🙂

  2. מורן 21 נובמבר 2009 at 10:50 Permalink

    סרט משעשע ביותר
    ולא לשכוח את הרובד הביקורתיאירוני שלו כלפי התרבות האמריקאית של הניוון על ידי השמנהפייסבוקמשחקי מחשב

    ועל הרצון לחיות חיים פשוטים בכאוס הכלכליפוליטיבטחונירפואי שמתרחש לנו מחוץ לבית בשנים האחרונות

  3. BM 21 נובמבר 2009 at 13:05 Permalink

    אני לא מאמין שחשפת את הקמאו של ביל מוריי…
    you should have known better

  4. זמפאנו 21 נובמבר 2009 at 20:46 Permalink

    יש בי מובי מצויין בשם carnival of souls שמסתיים בסצינה מדהימה בלונאפארק נטוש. סרט מעוצב ומצולם בצורה מדהימה, יש באוזן

  5. נוי קוגמן 21 נובמבר 2009 at 21:20 Permalink

    מצחיק. דווקא לא מזמן חשבתי על כמה מגניבות יכולות להיות סצנות אקשן בלונה פארק, ומעניין אם מישהו עשה את זה. רק תדמיינו את הפוטנציאל (קרבות ירייה על גלגל ענק! זורקים דינוזאורים מרכבת הרים! או להיפך!)

  6. יוסי 21 נובמבר 2009 at 22:21 Permalink

    סרט פשוט בסיסי ומשובח.
    מה שדחף את הבמאי לכתוב את התסריט אגב,
    היתה צפייה ב SHAUN שהוא באמת קומדיית האימה הטובה ביותר בייקום.

  7. יוסי 21 נובמבר 2009 at 22:27 Permalink

    למי שמחפש את Carnival Of Souls

    http://www.youtube.com/watch?v=exUFpSFblaw

  8. קובי 22 נובמבר 2009 at 0:23 Permalink

    לדעתי בכלל מדובר באחד הסרטים הטובים של השנה וללא ספק המהנה שבהם. חכם, שנון, גיקי להפליא ואפילו מרגש. אני חושב שמדובר בקלאסיקאלט חדש בדיוק כמו shaun of the dead המצויין.

    ולגלות על הקמאו זה ממש לא ספויילר קטנטן. זה בערך להרוס את הסרט. אפשר לציין את הקמאו מבלי לציין את שם השחקן וזה בדיוק מה שעשו מבקרים אחרים.

    לא יפה.

  9. יוני 22 נובמבר 2009 at 1:07 Permalink

    זומבילנד סרט מהנה בכל הרמות ויש בו (לדעתי) יותר (הרבה יותר וגם אם לא כוון) ממה שפוגשת העין במבט הראשון.
    סרט כביכול עתידני (כביכול, כיוון שעם דעת או בלי הוא עוסק בהוה) שמושתת על סיטואציה שבה וירוס קטלני הופך את יצור האנוש לקניבל.
    למה סרט שכאילו עוסק בקנביליזם לא קורא לעצמו "קניבלנד" אלא "זומבילנד" שהמשמעות שלו (גם במקור) ארץ הטימטום ולא ארץ טורפי האדם?
    ואם עוסקים בארץ הטימטום, למה הסרט "מחליט" בעלילתו שמרכז הטימטום, שהוא עוסק בו, מצוי דווקא בהוליווד?
    ומה פשר הסמיכות שבין פעילות על טבעית וזומבילנד (רמז. חלום ופשרו)?
    בכל מקרה ושוב. סרט מהנה בלי קשר.

  10. שמיר 5 דצמבר 2009 at 13:57 Permalink

    סרט מגניב אני יוריד אותו

  11. אור 17 דצמבר 2009 at 13:49 Permalink

    סרט מעולה!
    הוא שנון, מצחיק, ואולי אף מרגש.
    ראיתי אותו אתמול ונהניתי מכל רגע..
    אני לא חובבת סרטים כאלה, אבל החלטתי לנסות – ונהניתי.

    מומלץ (:

  12. גל 12 ינואר 2010 at 16:21 Permalink

    זה הסרט הכי טוב שיש בעולם (^^^)

  13. דניאל 15 יוני 2010 at 22:14 Permalink

    סרט טוב, ממש מעולה אין שם שום טעות
    אבל היה קצת יותר מידי איימה וחשק
    להקיא, אבל בכל זאת סרט מצחיק ומעולה!

  14. Ferry pour la Grece 28 ינואר 2011 at 1:08 Permalink

    Thanks a million. This is nice seeing


Leave a Reply