27 יוני 2017 | 17:56 ~ 2 תגובות | תגובות פייסבוק

קולי סנדר, 1937-2017

קולי סנדר ז״ל, בצילומי הסדרה התיעודית ״חגיגה לעיניים, סיפורו של הקולנוע הישראלי״. צילום: אלירן קנולר

לפני חמישים שנה, ולמשך כעשור, קולי סנדר היה מעצב התפאורה הבכיר של הקולנוע הישראלי ומי שעבד באופן צמוד עם מנחם גולן בסרטיו, ועוד לפני כן בתיאטרון האוהל. סנדר, שנולד ב-1937 ברומניה, נפטר הלילה. הוא היה חתום על עיצוב הסטים של להיטי הענק ״אסקימו לימון״ ו״כץ וקרסו״, ושל הסרטים המועמדים לאוסקר הזר ״מבצע יונתן״, ״הבית ברחוב שלוש״ ו״אני אוהב אותך רוזה״. כולם סרטים שהיו קשורים למנחם גולן כבמאי או כמפיק. בטלוויזיה הוא היה חתום על עיצוב אופרת הסבון ״רמת אביב ג׳״. על פי ״ספר הקולנוע הישראלי״, הסרט האחרון שהוא עיצב היה ״סימה וקנין מכשפה״ של דרור שאול. ב-2002 הוא קיבל פרס אופיר למפעל חיים על הישגים מקצועיים.

הקרדיט הראשון שלו כמעצב ראשי הופיע לראשונה לפני חמישים שנה בדיוק ב״עליזה מזרחי״ של גולן. הסרט אמנם מתרחש כמעט כולו במגדל שלום, שבדיוק אז נפתח לקהל, אבל לוקיישנים רבים מתוכו נבנו מחדש באולפני גבע.

 

אלה היו ימים מרובי פולקלור לקולנוע הישראלי. כמו למשל הסיפור הלא יאמן שסיפר לנו סנדר על צילומי ״מלכת הכביש״. גולן, הוא סיפר, לא רצה – מסיבות תקציביות – להוריד את ההפקה לצילומים באיזור סדום וים המלח (לטובת סצינת האונס של גיבורת הסרט) והתכונן לצלם אותה בחולות ראשון לציון. סנדר מספר שהוא זה שהודיע לכל ההפקה שהצילומים יתקיימו באיזור סדום מבלי לעדכן את גולן. ביום הצילומים הוא אסף את גולן לפנות בוקר במכוניתו, גולן נרדם וכך לא שם לב שסנדר לוקח אותו לים המלח במקום לחולות ראשון. צ׳יזבט? סיפור אמיתי? בכל מקרה, זה מהסיפורים האלה שכיום בוודאי לא יכולים לקרות. אבל זה גם מעיד על מעמדו של סנדר בהפקותיו של גולן ולעובדה שהוא היה שותף בכיר בהפקה.

הנה סנדר מתוך פרק 3 בסדרה ״חגיגה לעיניים״. אגב, פרק ששודר בדיוק היום לפני שנתיים.

https://youtu.be/MlDfYe6Vqeg?t=17m37s

בפרק 4, בן עסקנו בין השאר ב״אסקימו לימון״, אספנו עדויות מכמה מאנשי הסרט, שכולם הבטיחו לנו שהסיפור של בנצי, הוא הסיפור האישי שלהם, והם היו האנשים שעל פי סיפורם התבססה עלילת הסרט, שהפך לאחד הלהיטים הגדולים בתולדות הקולנוע הישראלי. בועז דוידזון, במאי הסרט, כמובן. אבל גם אלי תבור, תסריטאי הסרט, אומר שבנצי זה הוא. ויורם גלובוס גם אמר שעלילת הסרט מבוססת על זכרונותיו. ואפילו קולי סנדר, שסיפר לנו שסיפורה של סטלה המגמרת הוא הסיפור שקרה לו בנעוריו בתל אביב, ושהוא זה שהביא אותו לתסריט:

https://youtu.be/f6V5KJqFZSs?t=46m42s

נושאים: בשוטף

2 תגובות ל - “קולי סנדר, 1937-2017”

  1. יואב 27 יוני 2017 ב - 19:21 קישור ישיר

    בשנת 2007 יצא לי להכיר את קולי במסגרת העבודה על סרט הגמר שלי.
    העלילה התרחשה בבית עני בעיירה היהודית וחיפשתי מעצב תפאורה לסט שרציתי לבנות.
    כולם הפנו אותי לקולי- המומחה לעיירה היהודית- שכבר פרש מהעשייה. קולי קיבל אותי בביתו, שוחחנו קצת
    על הסרט ומהר מאד התרשמתי שאמנם הוא פרש, אך אין ספק כי תאוות היצירה עוד מפעמת בו. הוא ביקש לקבל את התסריט, פלור פלאן ריק של האולפן (האולפן ה"גדול" בחוג לקולנוע באונ' ת"א) ותרשים כללי שלי של הסט על פי צרכי העלילה.
    תוך כמה ימים קולי התקשר אלי וביקש שאבוא. ציפיתי לקבל כמה טיפים, אולי איזה שירבוט, אבל קולי
    הניח בידי קלסר עם ניתוח פרופס מלא לתסריט, תרשימי פלור פלאן מדויקים לסט שהוא תכנן עבורי ואיורי פרספקטיבה יפהפיים של פנים הבית כולל איורים ספציפיים למבנים פנימיים כמו האח ורצפת העץ. הכל בכתב יד.
    הסט נבנה בקפידה על פי הוראותיו של קולי והתוצאה היתה מרהיבה!
    באמת אדם מדהים ומוכשר. יהי זכרו ברוך.


השאירו תגובה